torsdag 13 september 2007

Bottenskrapa i ålryssja.


Denna fantastiska morgon skulle delar av gruppen arbeta med bottenskrapan, bottnen mellan Hammar och Hängesten skulle undersökas. Upptäkten var att bottnen dominerades av sand och lera, längre ut ålgrässkogar som fungerar som yngelkammare. Efter att undersökt botten nära land rodde vi ut för att undersöka djupare vatten. Där fick vi även napp och när bottenskrapan halades in hade vi fastnat i en omarkerad ålryssja. Dramatik!

Här halas bottenskrapan in av några ivriga tjejer. Fångst såsom räkor, sjöstjäranor och spigg + mänder av alger grus och lera finns med.
















Dagen hade med sig en massa sol, det glittrade i havet och efter mycket övning så klarade sig många aldeles utmärkt i de små canadensarna.

Spegelblankt hav i Hammars båtstation.

Kl.8.45 kom 1-3: orna i det gröna spåret till Hammars båtstation där också botten skrapan fanns till hands. Bättre dag än så här kunde det inte bli. Havet låg spegelblankt och det var perfekt att lägga i kanoter och roddbåtar. Dagen startar med grundläggande båtvett, vi vill också ge barnen erfarenhet av att ro och paddla på grunt vatten.





måndag 4 juni 2007

Akvarellmålning, marina motiv från Ganlet.


En vacker dag på Ganlet kör fiskebåten förbi tätt åtföljd av hungriga trutar och måsar.

Dagen handlar både lite om de olika skickten på berget som vattnet skapar, men det är också så att denna vackra vårdag inspirerar till iaktagelser och lusten att avbilda. Akvarell målning är både rofyllt och stimulerar det visuella sinnet.



Här ser vi ett havs motiv målat av elev från förskoleklassen.



fredag 1 juni 2007

Fyra Marina tema dagar. Fyra olika stationer.

Åkeredskolans marina vecka avslutades med vackert varmt väder. Vi tror på att miljön vi vistas i stimulerar nya inlärningsformer och väcker lust och glädje. Naturen just nu står i full blom, fåglarna sjunger och människor vi mött tycker att det är fantastiskt att barnen får vistas utanför klassrummets ramar, när våren prunkar.

Här vittjar barnen på Stensholmen en ålryssja, som gårdagens grupp har agnat. Det är spännande att se vad som finns i ryssjan, så här långt in i hamnen blir det mest krabbor sjöstjärnor och nätstnäckor, agnen var uppäten.

Det går att hitta gamla grejer bland båtar och bodar, här har vi hittat en gammal dragg.

torsdag 31 maj 2007

Smitten en strålande dag.


Äntligen en vindstilla dag med strålande sol, det är ju så här det skall vara. Jakten på sandmask och rovborstmask fortsätter, tydliga spår efter dessa djur finns men de är desto svårare att finna.

Vattenkikarna är användbara från bryggan när vattnet är för kallt.







Sandviken ut mot havet är ett perfekt exempel på depositionsbotten. Här rör sig vattnet ut och in hela tiden, det finns gott om plats för växter och djur men väldigt ont om mat. Vi talar om skillnaden mellan depostions och sedimentär sandbotten.

Stensholmen en genuin miljö.




Stensholmens småbåtshamn är en av de få platser som fortfarande finns kvar, där gamla sjöbodar och bryggor bevaras och renoveras till ursprungligt skick.

Här får småbåtar och träekor fortfarande plats i en miljö som är levande hela året om. Barnen är framtiden och vi vill att de ska lära sig att värna om naturen och ursprungliga miljöer.






Vi var många som fiskade idag men många "rullar" var som geting bo. Havsfiske kan va lite krångligt och spö och lina skall helst sköljas av i sötvatten efter användandet, fiske linorna skall helst vara lite grövre. Vi tittar på torskdrag och makrillhäckla, och agnar och vittjar vår ålryssja. I dag har vi grillat sill och flera av barnen tyckte det var riktigt gott.






onsdag 30 maj 2007

Bottenskrapa på Ganlet.



På Ganlet jobbar vi med klippbotten, där är det ont om plats men gott om mat för djur och växtlighet. Tångräkor finns det gott om, och smakar dessutom jätte bra. Barnen har också med bottenskrapans hjälp fångat en liten skrubba och en berggylta.


Dagen behandlade också de olika bältena på klipporna från klipptoppen ovan vatten ytan till nedersta bältet vid havsbotten.


Exempelvis orange lav-överst och tångbältet längst ner.






tisdag 29 maj 2007

Båtlunch på Stensholmen.





Fiskelyckan på Stensholmen var inte lika stor i dag, krabbor, sjöstjärnor,räkor i mängder men ingen fisk. Stensholmens hamnkapten berättade för barnen att när vinden blåser frånland får fiskarna huvudvärk och simmar ut till havs, inte konstigt att napp uteblev. Många duktiga fiskare prövade ändå sin lycka.


Mitt i fisket överaskades vi av hällande regn, då passade det bra att ta lunch under båtarna, ett spännande ställe och så håller man sig ju torr om "föttera".

Båtlunch på Stensholmen.

Vatten kikare, på Smitten.





På Smithska udden har Åkeredsskolan sin sandbotten station. Barnen gräver, silar sand för att hitta smådjur på och i bottnen. Nät snäckor och sandmaskar är vanliga fynd. I dag var också sjöstjärnor med i fångsten. Här bedrivs ren forskning på depositions och sedimentär botten.

måndag 28 maj 2007

Fyrbygge på Hängesten.

Lasse i gatan.


Dagen började med en dramatisering om Lars (lasse i gatan) Gatenhjelms utsmuggling från Hammar uppe vid tullstugan på Valeberget, (Breidablick).




Dagen fortsätter efter det med fyrbygge på Hängesten. Barnen vrakar och letar "bråte" men också en del mer lättillgängligt virke finns tillhands


Havsfiske på Stensholmen.

Marinaveckans första dag erbjöd en ljummen nästan vinstilla förmiddag. Ett utmärkt fikeväder för alla fiske sugna barn. Många hade med sig egna kastspön och drag. Stationen erbjöd fyra kastspön plus ordentligt med metspö och massor av krabbrevar. Stationen var uppdelad i tre olika etapper.



1. Träna att kasta med kastspö och fiksedubb. (Casting)


2. Havsfiske, kunskap om de vanligaste dragen och var man fiskar olika sorters fiska i havet var etapp 2. Här kastar vi från klippor och bryggor. Gör havskatt agn. Rensar ev. fångst






3. Agna och kasta i en ålryssja. Få kunskap om hummer och hummerfiske. Här fiskas även krabbor.











Fångsten blev lyckad, en rejäl skrubba som vi grillade tillsammans med strömming. Alla barn i klass 1-3 c fick sig en smakbit

fredag 18 maj 2007

Fyrar i Göteborgs södra skärgård.









En av våra stationer behandlar ämnet fyrar i skärgården. Från Valeberget kan man med blotta ögat se både Valöfyr och Vinga. Vi tittar med kikare. Pratar också om Nidingen, Tistlarna och Trubaduren. På bilden visas uteklassrummet uppe vid Valebergets vårdkase.





Våran station om fyrar innehåller praktiska moment då vi samlar in vrakved och bygger fyrar med barnen, utefter kusten vid Hängesten.




De praktiska momenten är är det viktigaste under marina veckan. Att lära genom att göra är vårat mål.

onsdag 16 maj 2007

Marin temavecka på Åkeredsskolan.

v. 22 kommer en marin tema vecka genomföras på Åkeredsskolan. Undervisningen kommer att flyttas ut till närmiljön Näset/ Västra Frölunda i en hel vecka. Vi försöker att med enkla metoder och nya miljöer stimulera alternativa inlärningssätt.

Veckans program:


1. Kustfiske, Stensholmen.
2. Sandbotten, Smithska udden.
3. Klippbotten, Ganlet.
4. Fyrar, Valeberget, Hängesten.

Denna sida är tillgänglig för de som vill veta mer om vad som händer och hur vi arbetar under vår marina vecka.